NGO Melayu Lapor Polis Kenyataan Rafizi Hina Agong

Kenyataan Media: Laporan Polis NGO Melayu Terhadap Rafizi Ramli

28 Februari 2020

 1. Beberapa Badan Bukan Kerajaan (NGO) hari ini membuat laporan polis terhadap Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli berkenaan posting beliau pada 26 Februari lalu di Twitter yang menghina Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong.
 2. NGO yang hadir ialah Pertubuhan Profesional Nasionalis (Pro-Nation), Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Kelantan dan Angkatan Generasi Melayu Muda (AGENDA).
 3. Laporan Polis dibuat oleh Nik Saiful Adli Burhan, Presiden Pertubuhan Profesional Nasionalis (Pro-Nation) yang juga merupakan Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, di Balai Polis Kota Bharu, Kelantan. Turut hadir ialah Pengerusi GPMS Kelantan, Azwan Mat Hussain dan ahli-ahli jawatankuasa NGO-NGO terlibat
 4. Ianya berikutan posting pada 26/2/2020 oleh Rafizi Ramli di Twitter beliau yang menghina pemberian makanan oleh Yang Di-pertuan Agong kepada petugas media sebagai tidak berkhasiat dan boleh merosakkan daya ingatan.
 5. Selanjutnya beliau turut pada hari sama memuatnaik status Twitter menghina peranan Yang Dipertuan Agong menemubual Ahli-ahli Parlimen untuk menentukan sokongan terhadap kerajaan sebagaimana kuasa Baginda yang diperuntukkan oleh perlembagaan Persekutuan.
 6. Saya berpandangan bahawa posting di laman sosial sebegini adalah budaya yang tidak sihat di kalangan pengguna media sosial sehingga tidak lagi boleh diterima akal yang waras, lebih-lebih lagi beliau seorang berbangsa Melayu.
 7. Malaysia ialah sebuah negara dengan sistem kerajaan Raja Berpelembagaan yang sewajarnya semua pihak hormati sekurang-kurangnya sebagai memenuhi tanggungjawab dan kewajipan rakyat untuk menghormati Perlembagaan.
 8. Tindakan memerli, menghina dan merendah-rendahkan kedudukan Yang Dipertuan Agong bukan sahaja biadap terhadap institusi Raja-raja Melayu tetapi merupakan satu perbuatan jenayah terhadap negara
 9. Atas dasar itu, laporan polis dibuat supaya individu tersebut disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana menggunakan kemudahan komunikasi untuk tujuan penyebaran maklumat jelik dan menghina serta Seksyen 509 Kanun Keseksaan kerana mengaibkan Yang Dipertuan Agong dengan perkataan.
 10. Sekiranya perbuatan ini berterusan, ia akan menjadi satu budaya yang tidak beradap, kurang ajar dan melawan ketamadunan manusia seterusnya menjadi sebahagian daripada acuan membentuk budaya rakyat Malaysia generasi akan datang.
 11. Pro-Nation, GPMS dan AGENDA amat berharap suatu tindakan diambil supaya rakyat Malaysia tidak memandang ringan terhadap bidang kuasa dan tanggungjawab Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
 12. Kami rakyat Malaysia menjunjung kasih Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku atas peranan baginda menjalankan tanggungjawab sebagai Ketua Negara dalam menstabilkan negara dalam keadaan Malaysia tidak berkerajaan sehari dua ini. DAULAT TUANKU!

NIK SAIFUL ADLI BIN BURHAN
Presiden Pertubuhan Profesional Nasionalis (Pro-Nation)
merangkap Exco Pemuda UMNO Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *